Vraag hulp

Wanneer jij denkt dat je recht hebt op ondersteuning door de Voedselbank neem je contact op met één van deze ‘doorverwijzende instanties’ waarna zij je verder helpen. Zo kijken zij onder andere of je voldoet aan alle criteria, die je vindt onderaan deze pagina.

Ons aanbod

Wij willen meer dan weer gewoon eten op tafel zetten, wij vinden het ook belangrijk dat je gezonde voeding binnenkrijgt. Daarom doen wij elke week onze uiterste best een variatie aan producten aan te bieden waarbij we letten op de schijf van vijf.

Maar natuurlijk zitten er ook producten tussen die gewoon lekker zijn! Het aanbod verschilt van week tot week, dat komt omdat we afhankelijk zijn van wat we ontvangen.

Als je bij ons deelnemer bent en je stelt je pakket samen, zijn daar geen kosten aan verbonden.

Wanneer kan ik een beroep doen op de Voedselbank?

De Voedselbank bepaalt niet of jij recht hebt op een pakket en bemoeit zich dus ook niet met jouw financiële situatie, dit wordt gedaan door een doorverwijzende instantie.

Zo’n organisatie, bijvoorbeeld Stimenz of GGNet, beoordeelt jouw gezinssituatie aan de hand van een vragenformulier. Blijk jij door de situatie waar je in zit, in aanmerking te komen, dan stuurt deze organisatie een aanvraag naar ons op. Vervolgens wordt deze aanvraag door een onafhankelijk persoon gecontroleerd.

Na deze toetsing zorgen wij bij de Voedselbank ervoor dat jij elke week in overleg een pakket kunt samenstellen. Geen zorgen, we houden hierbij altijd zoveel mogelijk rekening met jouw gezinssituatie.

Criteria

Minimaal besteedbaar inkomen

Bedenk je, voordat je naar een doorverwijzende instantie stapt, dat bij een aanvraag voor ondersteuning door de Voedselbank al jouw financiële gegevens aan de orde komen, omdat die instantie wil weten hoeveel besteedbaar inkomen jij hebt. Jouw besteedbaar inkomen is wat je overhoudt na het betalen van al je vaste lasten, zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen.

Met ingang van 2020 wordt de toelatingsnorm om een beroep te doen op de Voedselbank aangepast. De bovengrens van jouw besteedbaar inkomen om in aanmerking te komen voor voedselhulp is in de meeste gevallen:

  • 1 persoonshuishouden 230,-
  • 2 persoonshuishouden 325,-
  • 3 persoonshuishouden 420,-
  • 4 persoonshuishouden 515,-
    Deze bedragen zijn indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Dit bedrag is samengesteld uit een basisbedrag per huishouden per maand en een bedrag per persoon per maand.

Het basisbedrag per huishouden per maand is € 135,- en wordt gezien als het geld dat nodig is voor zaken die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid mensen in jouw huishouden. Dat zijn kosten zoals bijv. voor onderhoud van huis en tuin, persoonlijke verzorging, was- en schoonmaakmiddelen, kleding, schoeisel, vervoer. Hierbij zijn de uitgavencijfers van het NIBUD als leidraad gebruikt.

Het bedrag per persoon per maand is € 95,- en wordt per lid van jouw gezin gerekend. Ben je alleen dan zie je dus dat de grens voor een voedselpakket op (€ 135 + € 95) € 230 ligt. Heb je een gezin met twee volwassenen en twee kinderen dan ligt de grens op (€ 135 + 4 ⨯ € 95) € 515.

Alle informatie kun je vinden in het document: Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket.

 

  • Ontdek de verhalen van Voedselbank, ontvang heerlijk simpele recepten en blijf op de hoogte.