Vraag hulp

Wanneer jij denkt dat je recht hebt op ondersteuning door de Voedselbank, neem je contact op met een van deze ‘doorverwijzende instanties’. Zij helpen je verder. Zij kijken onder andere of je voldoet aan alle criteria. Deze vind je onderaan deze pagina.

Ons aanbod, jouw pakket

Wij vinden het belangrijk dat je gezonde voeding eet. Daarom doen wij elke week onze uiterste best een variatie aan producten aan te bieden waarbij we letten op de schijf van vijf. Natuurlijk zitten er ook producten tussen die gewoon lekker zijn! Het aanbod verschilt van week tot week, dat komt omdat we afhankelijk zijn van wat we ontvangen. Als je bij ons deelnemer bent en je stelt je pakket samen, zijn daar geen kosten aan verbonden.

Wanneer kan ik een beroep doen op de Voedselbank?

De Voedselbank bepaalt niet of jij recht hebt op een pakket en bemoeit zich dus ook niet met jouw financiële situatie, dit wordt gedaan door een doorverwijzende instantie.

Zo’n organisatie, bijvoorbeeld Stimenz of GGNet, beoordeelt jouw gezinssituatie aan de hand van een vragenformulier. Blijk jij door jouw situatie in aanmerking te komen, dan stuurt de organisatie een aanvraag naar ons. Na de toetsing van je aanvraag door een onafhankelijk persoon, zorgen wij bij de Voedselbank ervoor dat jij elke week in overleg een pakket kunt samenstellen. We houden hierbij altijd zoveel mogelijk rekening met jouw gezinssituatie.

Aanvraagformulier

Hier download je het aanvraagformulier. Dit formulier graag ingevuld sturen naar aanvragen@voedselbank-apeldoorn.nl

Criteria

Minimaal besteedbaar inkomen

Bij een aanvraag voor ondersteuning door de Voedselbank komen al jouw financiële gegevens aan de orde. De instantie wil namelijk weten hoeveel besteedbaar inkomen jij hebt. Dat is het inkomen dat je overhoudt na het betalen van al je vaste lasten, zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen.

Met ingang van 2022 is de toelatingsnorm om een beroep te doen op de Voedselbank verhoogd ten opzichte van 2021. De bovengrens van jouw besteedbaar inkomen om in aanmerking te komen voor voedselhulp is in de meeste gevallen:

  • 1 persoonshuishouden 300,-
  • 2 persoonshuishouden 410,-
  • 3 persoonshuishouden 520,-
  • 4 persoonshuishouden 630,-
    Deze bedragen zijn indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Dit bedrag is samengesteld uit een basisbedrag per huishouden per maand en een bedrag per persoon per maand.

Het basisbedrag per huishouden per maand is € 190,-. Dit wordt gezien als het geld dat nodig is voor zaken die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid mensen in jouw huishouden, zoals kosten voor onderhoud van huis en tuin, persoonlijke verzorging, was- en schoonmaakmiddelen, kleding, schoeisel, vervoer. Hierbij zijn de uitgavencijfers van het NIBUD als leidraad gebruikt.

Het bedrag per persoon per maand is € 110,- en wordt per lid van jouw gezin gerekend. Ben je alleen, dan is de grens voor een voedselpakket (€ 190 + € 110) € 300. Heb je een gezin met twee volwassenen en twee kinderen, dan ligt de grens op (€ 190 + 4 ⨯ € 110) € 630.

Alle informatie kun je vinden in het document: Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket.

Rekenhulp

Via deze rekenhulp van Voedselbank Nederland kun je berekenen of je in aanmerking komt.