Vraag hulp

Wanneer jij denkt dat je recht hebt op een voedselpakket neem je contact op met één van deze ‘doorverwijzende instanties’ waarna zij je verder helpen. Zo kijken zij onder andere of je voldoet aan alle criteria, die je vindt onderaan deze pagina.

Onze voedselpakketten

Wij willen meer dan weer gewoon eten op tafel zetten, wij willen ook dat je gezonde voeding binnenkrijgt. Daarom doen wij elke week onze uiterste best de voedselpakketten te vullen met goed eten, waarbij we letten op de schijf van vijf.

Natuurlijk zullen er ook wel producten tussen zitten die gewoon lekker zijn en verschilt het pakket van week tot week. Dat komt omdat we afhankelijk zijn van wat we ontvangen.

Alle voedselpakketten zijn gratis voor onze klanten.

Wanneer heb ik recht op een pakket?

De Voedselbank bepaalt niet of jij recht hebt op een pakket en bemoeit zich dus ook niet met jouw financiële situatie, dit wordt gedaan door een doorverwijzende instantie.

Zo’n organisatie, bijvoorbeeld Stimenz of GGNet, beoordeelt jouw gezinssituatie aan de hand van een vragenformulier. Blijk jij door de situatie waar je in zit, in aanmerking te komen, dan stuurt deze organisatie een aanvraag naar ons op. Vervolgens wordt deze aanvraag door een onafhankelijk persoon gecontroleerd.

Na deze toetsing  zorgen wij bij de Voedselbank ervoor dat er elke week een voedselpakket voor jou klaar staat. Geen zorgen, we houden hierbij altijd zoveel mogelijk rekening met jouw gezinssituatie.

Criteria

Minimaal besteedbaar inkomen

Bedenk je, voordat je naar een doorverwijzende instantie stapt, dat bij een aanvraag voor een voedselpakket al jouw financiële gegevens aan de orde komen, omdat die instantie wil weten hoeveel besteedbaar inkomen jij hebt.

Jouw besteedbaar inkomen is wat je overhoudt na het betalen van al je vaste lasten, zoals huur, gas, water, licht en verzekeringen.

De bovengrens van jouw besteedbaar inkomen om in aanmerking te komen op voedselhulp is, in de meeste gevallen:

  • 1 persoonshuishouden 225,-
  • 2 persoonshuishouden 315,-
  • 3 persoonshuishouden 405,-
  • 4 persoonshuishouden 495,-
    Deze bedragen zijn indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Dit bedrag is samengesteld uit een basisbedrag per huishouden per maand en een bedrag per persoon per maand.

Het basisbedrag per huishouden per maand is € 135,- en wordt gezien als het geld dat nodig is voor zaken die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid mensen in jouw huishouden, zoals kosten voor huisdieren, de krant of de tuin. Hierbij zijn de uitgavencijfers van het NIBUD als leidraad gebruikt.

Het bedrag per persoon per maand is € 90,- en wordt per lid van jouw gezin gerekend. Ben je alleen dan zie je dus dat de grens voor een voedselpakket op (€ 135 + € 90) € 225 ligt. Heb je een gezin met twee volwassenen en twee kinderen dan ligt de grens op (€ 135 + 4 ⨯ € 90) € 495.

Alle informatie kun je vinden in het document: Toekenningscriteria voor de aanvraag van een voedselpakket.

 

  • Ontdek de verhalen van Voedselbank, ontvang heerlijk simpele recepten en blijf op de hoogte.