Veel gestelde vragen

Voordat je contact opneemt met ons kun je hier terecht voor antwoorden op de meeste vragen die wij gesteld krijgen.

Belangstellenden

Klik op de button om te zien hoe de Voedselbank werkt

Bekijk de video

Dat is mogelijk na overleg. Stuur een e-mail naar info@voedselbank-apeldoorn.nl.

Voor de afgifte van kleding en speelgoed, maar ook witgoed e.d. verwijzen wij u o.a. naar de Speelgoedbank, de Kledingbank, de Diakonie en Foenix.

De Voedselbank houdt niet de inkomensgegevens bij van mensen. Dat doen de instanties die de intakeprocedure verzorgen. Voor de zorgvuldige behandeling van naam- en adresgegevens heeft de Voedselbank de privacy hoog in het vaandel.

Instanties

Nee, dat doet de Voedselbank niet.

Jazeker bestaat die!

Contact opnemen met de Voedselbank voor dieren kan via email: dvb.apd@gmail.com

Zie ook: http://www.dierenvoedselbankapeldoorn.nl.

Klanten

Wij houden ons beslist aan de regels en al het voedsel dat via de Voedselbank wordt verdeeld, voldoet aan de wettelijke kwaliteitscriteria. Dus ook aan de houdbaarheidscriteria zoals de leverancier aan ons heeft doorgegeven en/of de Voedsel en Warenautoriteit ons voorschrijft.

Heb je recht op een voedselpakket, dan kun je het pakket wekelijks afhalen op onze locatie. Als je het voedselpakket komt afhalen moet je je legitimeren met het pasje dat je van ons krijgt als je voor de eerste keer je pakket komt ophalen. Drie weken voor je laatste voedselpakket krijg je bij het ophalen een seintje om een eventuele verlenging aan te vragen bij de verwijzer.

De uitgiftemomenten zijn:
Dinsdag        15.30 - 18.30 uur
Woensdag   11.00 - 14.00 uur
Donderdag  13.30 - 16.30 uur
op ons adres Kanaal Noord 147

Zodra je voedselpakketaanvraag door de Voedselbank is toegekend, heeft je huishouden maximaal 3 maanden een voedselpakket. Indien nodig, kun je in aanmerking komen voor verlenging van voedselhulp. Dit kan alleen door een verlenging bij je doorverwijzende instantie aan te vragen.

Je financiële situatie wordt dan opnieuw bekeken.

Bekijk hiervoor de pagina vragen en klachten en vul het formulier in.

Wanneer je je pakket eenmalig niet kunt ophalen, moet je dat een dag van te voren bij ons melden. Dit kan telefonisch op 06-55334078, spreek de voicemail in en vermeld je naam en adresgegevens. Via de mail afmelden op administratie@voedselbank-apeldoorn.nl. Ook hier naam en adres vermelden.

Leveranciers en donateurs

Politici vinden het verstrekken van voedsel geen overheidstaak, maar een taak voor kerken, maatschappelijke instellingen, buren e.d.

Instanties zoals de Stadsbank, Stimenz, MEE Veluwe, Vluchtelingenwerk, Leger des Heils, de Kap (klik hier voor volledig overzicht van doorverwijzende instanties).

In verband met de toegenomen besmettingen is het helaas op dit moment niet mogelijk voor particulieren om goederen te brengen.

Algemeen

Een greep uit de keuzemogelijkheden: koffie en thee; diverse soorten vlees, vis en vegetarische producten; zuivel; diverse soorten brood; diverse soorten broodbeleg, verse groente en fruit. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen!

Ja, cliënten kunnen altijd zelf een keuze maken. Maar door het aanbod zijn de producten niet altijd hetzelfde voor de diverse soorten huishoudens zoals we die hanteren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de grootte van een verpakking of het aantal dat van een bepaald product mag worden meegenomen.

Er gaan gemiddeld 25 producten in een pakket, waarbij alle groente, fruit, brood, vlees, vleeswaren en zuivel als één product worden gerekend.

Wanneer er producten binnenkomen die bijvoorbeeld nog maar een dag houdbaar zijn, maar waarvan we veel te veel hebben, sluizen we dat door naar andere voedselbanken in de omgeving. Deze producten kunnen ook naar de organisator van ‘Ik ga met honger naar bed’, het Leger des Heils en Dak- en Thuislozenopvang Menorah. Zij geven altijd aan wat ze kunnen gebruiken.

Leveringen van grote bedrijven zoals Hak, Unilever en de Hema worden over de tien landelijke voedselbankdistributiecentra in Nederland verdeeld. Deze worden vervolgens over de regionale voedselbanken verdeeld. Wekelijks halen wij daar onze producten vandaan.
Wij ontvangen ook van de distributiecentra van Picnic (Apeldoorn) en Jumbo (Raalte), verder ook van Bidfood (Ede), diverse supermarkten, kerken en scholen in en om Apeldoorn. Ook van bedrijven en particulieren krijgen we van alles aangeboden.

We hebben een koelvrachtauto en een kleine bestelauto. Een team van chauffeurs rijdt dagelijks om alle producten op te halen. Een klein gedeelte wordt door aanbieders zelf naar ons toe gebracht.

In de wachtruimte is een gastvrouw, daar ontstaan vaak gesprekjes, maar ook wanneer we één op één met een klant door de winkel lopen ontstaan er gesprekken. Je merkt snel genoeg wie daaraan behoefte heeft. Er worden hele levensverhalen verteld.

Vrijwilligers

We geven mensen die het tijdelijk zelf eves niet redden een steuntje in de rug. Net als al het ander vrijwilligerswerk: je doet iets voor een ander zonder daar iets voor terug te verwachten.

Nee, niemand tot en met de leden van het bestuur, ontvangt een financiële vergoeding.

Financiering

De donaties vanuit de campagne rondom de coronacrisis waren bestemd voor het kopen van basisproducten waaraan we toen behoefte hadden. Bij de Kerstactie werd er een extra pakket producten (met recept) voor gekocht.

In alle andere gevallen worden donaties gebruikt voor grote kosten zoals verzekeringen, huisvesting, transport en energie. 

Verzekeringen voor schade, inboedel, auto’s en vrijwilligers. De transportkosten zijn alle kosten van de twee auto’s. De energiekosten zijn de kosten van de vriezers en koelingen die we hebben én de grote hal waar het ’s winters koud is (verwarmen) en ’s zomers heet is (koelen).

Zonder sponsoren – groot of klein – zou de Voedselbank niet kunnen bestaan.

Bedrijven, instellingen, kerken, stichtingen en organisaties die jaarlijks doneren of eenmalig een groot bedrag doneren.

  • Maak een directe impact op de levens van mensen dichtbij huis en doneer aan Voedselbank Apeldoorn.