Kefir

Kefir – niet alleen maar om te drinken

Kefir, je ziet het steeds vaker in de supermarkt en misschien denk je wel als je hoort dat het met fermentatie te maken heeft, dat hoef ik niet! Maar weet dan dat ook yoghurt en karnemelk een zekere vorm van fermentatie ondergaan! Melkkefir is een heerlijke frisse drank, die qua smaak wat tussen drinkyoghurt en karnemelk in zit. Kant en klaar te koop, maar ook zelf te maken.

Wat is kefir eigenlijk?

Kefir wordt ook wel een yoghurtplantje genoemd, maar eigenlijk heeft het niks met yoghurt te maken. Het is ook geen plantje, in ieder geval geen groen plantje! Je maakt het met kefirkorrels (het “plantje”) en melk en laat het dan één tot een paar dagen staan in een gesloten weckpot, bij kamertemperatuur. Er vindt dan fermentatie plaats, waardoor de melk dikker en wat zuurder wordt.

Je kunt ook waterkefir maken, dan voeg je water toe aan waterkefir korrels en drink je het o.a. als verfrissend water.

Meer weten? https://kefir.nl/

Wat kun je er dan nog meer mee doen?

Gebruik het bijvoorbeeld voor het maken van:

  • Dressing, voeg zout, peper, wat (verse) kruiden en evt. knoflook toe
  • Tzatziki: gebruik kefir i.p.v.yoghurt
  • Smoothie, i.p.v. melk, yoghurt of kokosmelk, gebruik je kefir
  • Toetje of ontbijt: kefir, lekker vers fruit, wat havermout en evt. nog wat honing
  • Pannenkoeken: gebruik kefir i.p.v. melk en je krijgt heerlijke luchtige pannenkoeken
  • Kwarktaart: gebruik kefir i.p.v. kwark

 

Terug naar overzicht