oud brood

Oud brood – wat kan ik er mee?

Soms houd je een sneetje over en de andere keer een half brood, maar dat jij ooit wel eens oud brood in huis hebt gehad dat is zeker. Iets wat twee dagen geleden nog zo heerlijk vers was is nu ineens…oud. Wat moet je daar nou weer mee?

Het belangrijkste om te bedenken is dat je er íéts mee moet. Het is erg zonde om oud brood weg te gooien, want je kan er nog genoeg mee doen. Sommige mensen zullen zelfs deze ‘oude brood’-recepten lekkerder vinden dan een verse boterham.

Wat dacht je van wentelteefjes?

Het recept van wentelteefjes (wie heeft die naam eigenlijk bedacht?) is speciaal om oud brood niet weg te hoeven gooien. Echt waar! Vroeger gooiden mensen namelijk amper eten weg, daarom noemden ze dit recept ook wel gewonnen brood. Want je had, door deze lekkernij te maken, weer wat brood gewonnen.

Helaas verspillen we tegenwoordig veel meer voedsel en dat vinden we bij de Voedselbank maar niets. Daarom vinden wij wentelteefjes geweldig (ook omdat ze zo heerlijk zijn).

Maarre, hoe maak je die precies?

  1. Mix 1 groot ei, 250 ml. melk, een paar lepels suiker en wat kaneel goed door elkaar. Klop het ei goed los!
  2. Haal een stuk oud brood door deze mix. Sommige mensen zullen zeggen: ‘Zonder korst!’ maar die ga je toch niet verspillen? Lekker er aanhouden, vinden wij.
  3. Zet een koekenpan op het vuur en doe er een klein beetje boter erin.
  4. Als de boter is gesmolten kan de gedepte boterham erin.
  5. Als de boterham aan beide kanten goudbruin is heb je plots te maken met een wentelteefje!
  6. Met deze mix kun je zo 8 boterhammen omtoveren tot wentelteefjes. Geniet ervan!

Tosti’s!

Van je oude boterhammen een tosti maken, zo’n goudbruine, knapperige, hemelse croque monsieur, betekent dat je jouw oude brood weer een kans geeft om iets fantastischs te doen: jou laten genieten.

Het prachtige van een tosti is dat je hem precies zo kan maken zoals je zelf wil. Als het maar twee oude boterhammen zijn, met kaas en wat jij verder maar wil ertussen.

Goudbruine tip: Of je nou tosti’s maakt in een tosti-ijzer of gewoon in een koekenpan, doe een klein beetje boter op de buitenkant en maak het niet te heet. Doe je dat wel dan is de buitenkant snel zwart, terwijl de kaas nog niet gesmolten is.

Geroosterd brood

Geef je oude brood nog een paar dagen extra door het te roosteren in een broodrooster of in een koekenpan (gebruik dan wel wat boter in de pan). Heerlijk met een beetje jam, of gewoon wat boter, maar je kan het ook gebruiken bij je maaltijd.

Paneermeel

Of doe eens iets heel anders met je oude brood! Want wist je dat paneermeel niet meer of minder is dan fijne broodkruimels (in de supermarkt vaak van beschuit)?

Dus als jouw brood oud en droog is kun je twee boterhammen tegen elkaar fijnwrijven en de kruimels gebruiken om een stuk vlees in te paneren en zo je eigen schnitzels te maken, of met ragout je eigen kroketten.

Kan het nog gekker? In ieder geval wel lekkerder!