Je kan er tegenwoordig niet meer omheen: de avocado! Iedereen heeft het erover (of zijn dat alleen onze vrijwilligers) en een gerecht lijkt niet meer zonder avocado te kunnen…maarre, wat moet jij er nou mee?
Als eerste moet je goed kijken of de avocado al wel rijp is. Want hoewel een rijpe avocado heerlijk is, kan je met een niet-rijpe avocado beter een ruit ingooien dan hem opeten. Nee, een niet-rijpe avocado moet je nog even laten liggen.
Is mijn avocado al rijp?
Daar komen we snel genoeg achter!
- Heb je haast? Dan is even snel knijpen genoeg om erachter te komen of je avocado al rijp is. Hij is dan lichtjes in te drukken en zal iets van vorm veranderen.
- Maar geduld is een schone zaak! Want in de avocado knijpen kan hem kneuzen en dan krijgt hij sneller bruine, onsmakelijke plekken. Als je de tijd hebt draai je de avocado met het lichtbruine stam naar je toe.
- Peuter dit knobbeltje eruit en kijk in de opening.
- Kwam de stam er makkelijk uit en is hieronder een mooi groene kleur te zien? Dan is je avocado perfect!
Mooi, jij hebt een perfecte avocado te pakken die je nu ook nog perfect moet openen.
Hoe krijg ik die avocado open?
Het enige wat je nodig hebt is een mes om je avocado goed open te krijgen.
- Houdt de avocado met de stam van je af vast
- Zet het mes erin, nu voel je de grote pit in het midden
- Draai de avocado zo dat je mes de pit blijft raken en jij de avocado overlangs open snijdt
- Pak beide helften vast en draai ze nu in tegenovergestelde richting terwijl je ze uit elkaar trekt
- Zo, daar is het vruchtvlees! Dit kun je eruit halen met een lepel als je de avocado toch nog gaat pureren (bijvoorbeeld voor guacamole), of je snijdt eerst met een mes plakken of blokjes en schept dat er netjes uit.
- Toch nog wat bruine plekken? Gewoon wegsnijden en de rest kun je prima eten
Nu heb je een rijpe avocado zónder schil. Wat kun je daar nou mee?
Guacamole maken!
Guacamole is een soort (dip)saus die je voor heel veel gerechten kunt gebruiken.
Guacamole maak je met:
– Avocado
– Tomaat
– Rode ui
– Knoflook
– Limoensap
– Zout
Recept
- Prak de avocado met een vork
- Snijdt de ui en de knoflook heel fijn en de tomaat in blokjes
- Mix alles door elkaar
- Breng op smaak met wat limoensap en zout
- Klaar!
Als je nacho chips in huis hebt: lekker! Als je Mexicaanse wraps gemaakt hebt: lekker! Als je nog brood hebt liggen dat je kan roosteren: lekkkerrr!
Verder kun je avocado ook gebruiken in een salade, op een heerlijk broodje met kaas of gewoon met alleen wat zout erop.
Wat je kan maken met avocado? Nou, dit dus.
Terug naar overzicht