rode kool

Rode kool – Lekkere recepten

Als je rode kool ruikt krijg je al bijna zin om een warme wollen trui aan te trekken en bij het raam te kijken naar de vallende sneeuw. Echt een winterse groente bij uitstek, maar kun je er nog meer mee?

We willen eerst even gezegd hebben dat rode kool helemaal niet rood is, maar paars. Afijn, dat maakt voor de smaak niet echt uit. Toch, vreemd is het wel. Nu we dat uit ons systeem hebben…wat kun je met rode kool maken?

Eerst: de basisbereiding

Voordat je iets met de rode kool kan moet je hem goed bereiden, want van zichzelf is het een harde groente met een wat bittere smaak.

  1. Haal de buitenste, harde bladeren eraf.
  2. Snij de rode kool in vieren en haal vervolgens met een mes de grove stronk eruit.
  3. Snij nu de rode kool fijn, of rasp hem. Doe wat jij het lekkerst vindt!
  4. Spoel de rode kool goed.
  5. Doe dit in een pan met een bodempje water en voeg ook wat zout toe.
  6. Laat dit 15 minuten koken.
  7. Nu is je rode kool klaar om te eten!

Rode kool op z’n Hollands

Zo zul je hem vast al eens gegeten hebben bij een oma, of oude tante.

  1. Volg de bereiding hierboven, maar voeg nu in de pan ook wat azijn en suiker toe.
  2. Terwijl het geheel kookt voeg je ook een fijngesneden appel en wat kruidnagelpoeder toe.
  3. Breng het op smaak met wat peper en eventueel nog wat zout.
  4. Maak er een stamppot van door ook aardappelpuree te maken, spekblokjes te bakken en het geheel door elkaar te husselen.

Een lekkere ovenschotel

Zo’n stomend hete ovenschotel is toch ook wel heel erg lekker.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bereid de rode kool als hierboven.
  3. Maak aardappelpuree en bak de gehakt (vergeet het niet te kruiden!)
  4. Doe nu in een ingevette ovenschaal omstebeurt een laagje aardappelpuree, rode kool en gehakt, tot 1 cm. onder de rand.
  5. Doe er een laagje paneermeel over (zie ons recept voor oud brood!)
  6. Maak het geheel af met wat olie of een klontje boter.
  7. Na ongeveer 30 minuten in de oven is je ovenschotel klaar!

Lekker wokken, niet mokken

Rode kool is ook perfect voor Aziatische wokgerechten. Hiervoor moet je hem wel heel fijn snijden, anders blijft de rode kool hard terwijl de rest van je gerecht al wel klaar is.

Wok stamppot:

  • Aardappelpuree
  • Rode kool
  • Evt. winterwortel
  • Komijnpoeder
  • Scheutje azijn
  • Fijngesneden selderij
  • Rozijnen
  • Rookworst, spekjes of bijv. vegetarische groenteballetjes

Een fijne variatie op de stamppot hierboven.

  1. Maak aardappelpuree volgens het pakje (of uit je hoofd, als je weet hoe dat moet).
  2. Wok in 5 minuten, in een klein laagje olie, fijngesneden rode kool, grof geraspte winterwortel en wat komijnpoeder.
  3. Zet het vuur laag en voeg 1,5 dl. water toe en kook nog 5 minuten.
  4. Voeg azijn toe en doe het vuur uit.
  5. Voeg vervolgens nog wat fijngesneden selderij en rozijnen toe, samen met de aardappelpuree en verwarm het geheel nog even.
  6. Voeg naar smaak vegetarische groenteballetjes, rookworst of spekjes toe.

Of hou het rauw

Rauwe rode kool…zeiden we niet dat rode kool onbereid nog een beetje te hard is om te eten? Zeker, je moet het ook wel bereiden voordat je het rauw kan eten. Als je dat hebt gedaan is het wel erg lekker in, bijvoorbeeld, een salade.

  1. Snij de rode kool heel erg fijn, of rasp het.
  2. Overgiet de rode kool met kokend water en laat het vijf minuten staan.

Óf,

  1. Snij de rode kool heel erg fijn, of rasp het.
  2. Giet yoghurt over de rode kool en laat het staan totdat het zacht is geworden.

In beide gevallen erg lekker met een salade, met bijvoorbeeld appel, rozijnen, of feta.

Terug naar overzicht