Voedsel doneren

Waarom wij voedsel nodig hebben

Ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland leven rond de armoedegrens. Zo’n 33.000 huishoudens krijgen van de Voedselbanken een steuntje in de rug in een periode waarin ze het financieel heel slecht hebben. Het streven is om wekelijks een gevarieerd pakket samen te stellen van ongeveer 20 producten, afgestemd op de grootte van het gezin.

Met het voedsel dat gedoneerd wordt bereiken de Voedselbanken momenteel zo’n 4% van mensen die in armoede leven. Dat is een druppel op de gloeiende plaat.

Voedselbanken Nederland heeft als doel structureel 20% van deze armsten van voedsel te voorzien.
Willen we dit doel bereiken, dan hebben we structureel meer voedsel nodig. Voedsel dat anders vernietigd wordt.

Voedselbanken Nederland koopt geen voedsel. We zijn volledig afhankelijk van leveranciers die producten beschikbaar stellen.

Instellingen en particulieren die houdbare levensmiddelen willen afgeven voor de voedselpakketten, kunnen daarvoor terecht bij de Voedselbank aan Kanaal Noord 147 op:

  • dinsdag van 09:00 tot 15:00 uur
  • donderdag van 09:00 tot 11:00 uur
  • vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur

Voedsel doneren particulieren

Heb je thuis voedingsmiddelen staan die wellicht geschikt zijn voor de voedselbank? Neem contact met ons op hoe het in zijn werk gaat.

Voedsel en houdbaarheid

Afkortingen op de verpakking

Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep of een fles olijfolie weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je vaak maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon eten. Zonder risico er ziek van te worden.

Wij leggen uit hoe het zit

THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.

Bij producten met een THT-datum, in de volksmond 'houdbaarheidsdatum' genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren. Kijk, ruik en proef, beslis daarna of je een product weggooit.
Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.

Over dit onderwerp is daarom door de NVWA een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbanken. Hieruit blijkt dat veel producten nog tot maanden, soms zelfs jaren na de aangegeven THT-datum prima en zonder problemen gegeten kunnen worden.

Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden.
Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument.

Ideale boodschappenlijst

Voedselbanken Nederland heeft als kernwaarde klanten gezonde voeding te geven, uitgaand van de schijf van vijf. Wij zijn echter afhankelijk van wat wij krijgen. We zijn blij met allerlei soorten eten, maar hebben een ideale boodschappenlijst als het langhoudbare producten betreft. De Vrije Universiteit in Amsterdam gaf ons advies bij het samenstellen van deze boodschappenlijst.

We hebben natuurlijk ook graag verse groenten en fruit. Meer weten? Mail ons gerust: ​info@voedselbank-apeldoorn.nl.

 

  • Maak een directe impact op de levens van mensen dichtbij huis en doneer aan Voedselbank Apeldoorn.