Mary

Mary

“Ja, je wordt creatief als je niet zo veel hebt hè”

“Hé Mary, ben je weer naar de kapper geweest?”, roept een vrijwilliger naar een dame met een blond kapsel. “Hoe je ’t nu hebt vind ik echt leuker.” Mary* vertelt lachend hoe ze via Facebook haar kappersbezoeken regelt. “Er is altijd wel een kapster in opleiding die een model zoekt voor gratis knippen en verven. Ja, je wordt creatief als je niet zo veel hebt hè.

In één maand zijn bijvoorbeeld alle kleinkinderen jarig en je wilt ze toch wat geven. Dan heb ik bij de kringloop een loopfietsje voor drie euro gevonden en die knap ik dan wat op. Als mijn kleinzoon het cadeau uitpakt, dan sta ik echt te glunderen. Aan een kind kun je niet goed uitleggen dat oma niks heeft. Door de voedselbank hou ik wat geld over om af en toe eens op een ijsje of aardbeien te trakteren. Dat is toch wat je wilt als oma.”

Zelf weet ze de eerste keer dat ze bij de voedselbank kwam nog goed. “Ik schaamde me kapot en was bang dat ik een bekende zou tegenkomen. Het lastigste vind ik het als een vriendin vraagt of we naar een concert gaan. Dat kan niet. Maar laatst ben ik naar Vlaggetjesdag in de Haven geweest. Broodjes mee en gratis meezingen met Wolter Kroes. Dan heb ik echt een werelddag!”

(* Mary is niet haar echte naam, deze is wel bekend bij de redactie)

Terug naar overzicht