Bietjes – eenvoudig lekker

Basisrecept Bietjes

Heb je bietjes in huis en heb je geen idee wat je daar nu mee moet? Bietjes kun je op verschillende manieren klaarmaken en vrij eenvoudig een verrassend lekker gerecht op tafel toveren.

Rauwe bietjes

Heb je rauwe bieten? Dan eerst 20-40 minuten koken in ruim water, de schil moet er gemakkelijk af te wrijven zijn. Boven- en onderkant eraf snijden en in plakjes of grof raspen.

Pas op, er zit meestal veel zand in de pan en de rode kleurstof van de bieten op het aanrecht en je handen, zo snel mogelijk schoon maken.

Gekookte bieten

Heb je gekookte bieten? Gare bietjes in plakjes snijden of grof raspen. In de pan met wat bietennat, klein beetje water, scheutje azijn, schep bruine basterdsuiker en wat kruidnagelpoeder. Een appel, geschild en in blokjes gesneden toevoegen. Minuut of 10 zachtjes stoven en op smaak maken met peper en zout.

Heerlijk met gewone aardappels en evt. een gehaktbal.

Of een bietensalade

Gare bietjes fijnsnijden of raspen op een grove rasp. Dressing erop (wat je maar lekker vindt…). Een poosje laten intrekken en af en toe omscheppen. Verkruimel er wat geitenkaas of feta over en evt. wat geroosterde pijnboompitjes.

  • ook lekker met appel en fijngesneden ui
  • wat stevig gekookte aardappelblokjes toevoegen
  • wat reepjes ontbijtspek en rode paprika

Kijk gewoon wat je in huis hebt en varieer!

Je kunt ook rauwe bieten eten, deze dan heel fijn raspen en in een salade verwerken

Terug naar overzicht
  • Ontdek de verhalen van Voedselbank, ontvang heerlijk simpele recepten en blijf op de hoogte.