Rode kool – ouderwets goed

Basisrecept Rode kool

Heb je rode kool in huis en heb je geen idee wat je daar nu mee moet? Rode kool kun je op verschillende manieren klaarmaken en vrij eenvoudig een verrassend lekker gerecht op tafel toveren.

Haal de buitenste lelijke bladeren eraf en snijd de stronk in vieren, het grove middenstuk eruit snijden en dan fijn snijden of raspen. Goed afspoelen en ong. 15 minuten koken in weinig water met wat zout, scheutje azijn en wat suiker. Voeg ondertussen een fijngesneden appel toe en wat kruidnagelpoeder. Op smaak maken met wat peper en zout.

Rode kool stoven

Brede, lage pan met een scheut olie of wat boter, fruit een uitje, hierin de fijngesneden kool paar minuten bakken, dan afblussen met water of bouillon en in een minuut of 20-30 gaar stoven. Zelfde ingrediënten als boven gebruiken.

Stamppot rode kool

Rode kool bereiden als boven, aardappelpuree maken en wat spekblokjes uitbakken. Alles door elkaar husselen en je hebt een heerlijke stamppot.

Ovenschotel met rode kool

  • aardappelpuree
  • gehakt
  • rode kool

Bereid de rode kool als hierboven, maak de aardappelpuree en gehakt rul bakken (kruiden toevoegen).

Leg een laagje aardappelpuree in ingevette ovenschaal, rode kool erover, gehakt erover en bedekken met de rest van de aardappelpuree. Laagje paneermeel (verkruimelde beschuit of kruidenpaneermeel) erover en wat klontjes boter of olie. Ongeveer 30 min in de oven.

Rode kool wokken

Is ook prima te gebruiken om te wokken: wel heel fijn snijden.

Wok stamppot

  • aardappelpuree
  • rode kool evt. winterwortel
  • komijnpoeder
  • scheutje azijn
  • fijngesneden selderij
  • rozijnen
  • rookworst of spekjes of bijv. vegetarische groenteballetjes

Aardappelpuree maken en ondertussen:
Fijngesneden rode kool, grof geraspte of dunne plakjes winterwortel en wat komijnpoeder, 5 minuten wokken in beetje olie. Vuur laag, voeg 1,5 dl. water toe en kook 5 min. Voeg azijn toe en doe het vuur uit.
Wat fijngesneden selderij en rozijnen door het koolmengsel, aardappelpuree toevoegen en nog even doorwarmen. Hier passen heel goed vegetarische groenteballetjes bij, maar ook een rookworst of uitgebakken spekkies smaken prima.

Ook andere kolen zoals witte kool, spitskool, savooiekool, chinese kool en paksoi zijn prima te gebruiken om te wokken.

Rauw

Heel fijnsnijden en overgieten met kokend water of maximaal vijf minuten blancheren in kokend water en dan als salade gebruiken. Rode kool heeft een neutrale smaak, dus je kunt er van alles bij doen: appel, rozijnen en rode bieten(!) of verkruimelde geitenkaas of feta en een honingdressing, noten, stengel bleekselderij, varieer met wat mandarijn of sinaasappel etc.

Je kunt natuurlijk ook rode kool in pot gebruiken.

Terug naar overzicht
  • Ontdek de verhalen van Voedselbank, ontvang heerlijk simpele recepten en blijf op de hoogte.